Epoksi yapıştırıcı bir tür kimyasal reçinedir. Son zamanlarda sıklıkla kullanılan maddenin direnci suya, alkaliye ya da aside oldukça fazladır ve zamanla bu direnci yitirmemektedir. Endüstriyel, ev – ofis, laboratuvar ya da otopark zeminleri gibi pek çok alanda kullanılabilen epoksi ile çeşitli ürünler tasarlamak mümkündür. Epoksi nedir ve ne gibi ürünler yapılabilir sorularının cevapları için yazının devamını dikkatlice okuyunuz.
Epoksi Nedir
Tekne tamiratı, onarımı, ahşap işleri, ev içi onarımlar gibi pek çok alanda kullanılabilen bir maddedir. Teknik açıdan termoset plastik olarak isimlendirilen bu malzeme, reçine ve sertleştirici olarak iki farklı bileşenden oluşmaktadır. Bunlar çeşitli oranlarda karıştırıldıktan sonra önce jel halde olan epoksi yavaşça sertleşmektedir. Netice son derece güçlü bir yapıştırıcı olarak pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu özelliği ise epoksiden ürünler tasarlamayı kolaylaştırmaktadır. Kişinin hayal gücü ve el becerisine göre oldukça farklı tasarımlar yapılabilmektedir. Genellikle takı tasarımı ve ahşapta kullanılmaktadır.
Epoksi ile Masa Yapımı
Epoksi masalar son zamanlarda oldukça trend olmuş dekoratif ürünlerden biridir. Aynı şekilde yapılan sehpa ya da tezgah kaplamalar da oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Epoksi bilindiği üzere ahşap ürünlere sağlamlık ve şıklık katmaktadır. Yenilenmeye ihtiyacı olan ya da modernize edilmek istenen mobilyalara da sıklıkla uygulanmaktadır.
Epoksi ürün fikirleri denince akla ilk gelen masaların yapımı için aşamalar şu şekildedir:
1. Bir kaba, epoksi reçine ve sertleştirici eklenir ve karıştırılır.
2. Sertleştiricinin içindeki hava kabarcıklarının karıştırırken sönmesi gerekmektedir. Sönmeyen kabarcıklar için döküldükten sonrasında ateş ya da çakmak yardımı ile patlatılması da mümkündür.
3. Karışımın yeteri kadar karıştırıldığı, rengin şeffaflığından anlaşılabilmektedir.
4. Hazırlanan kalıba karışın ince bir katman olacak şekilde dökülür ve mala yardımı ile yüzeye eşit bir şekilde yayılması sağlanır.
5. Epoksiden tasarımlar yapılırken, kalıp malzemesinin plastik malzemeden kullanılmasında sakınca yoktur. Epoksi, naylon ya da plastik malzemeyeyapışmamaktadır. Bu şekilde masa kuruduktan sonra kalıptan çıkarılması kolaylaşmaktadır.
6. Ortamın ısısı bu noktada oldukça önemlidir. Epoksi, yüksek ısıda donan ya da sertleşen bir maddedir. Bu sebeple sıcaklık 22 dereceden düşük olmamalıdır. Ortam ısısının yüksek olduğu düşünülüyorsa, kısa süre içerisinde kaplama işinin bitmesi gerekmektedir.
7. Bu işlem bittikten sonra, doğal bir ahşap, bu malzeme üzerine yerleştirilir.
8. Epoksi masa yapıldıktan sonra, üzerinde bulunan pürüzler taşlama yöntemi ile düzeltilmelidir.
Epoksi ile Takı Tasarımı
Epoksi hediye önerilerine bakıldığında ise pek çok takı tasarımı göze çarpmaktadır.Takı dükkanlarında ya da butiklerde sıklıkla rastlanılan bu reçine kolyeleryeterli malzeme ile herkes tarafından yapılabilmektedir. Her modaya ve her zevke uygun tasarımlar yapabilmek epoksi ile mümkündür. Bazı kişiler ise bundan gelir elde etmek amaçlı yapmak istemektedir. Malzemeler tedarik edildikten sonra, gelir amaçlı ya da epoksi kendin yap hediyelikamaçlı yapılabilecek bu tasarımlar için aşağıdaki adımları takip ediniz.
Gerekli malzemeler
Epoksi reçine
Kalıp (takı kalıbı, ceviz kabuğu, şişe kapakları vb. evde bulunan herhangi bir malzeme olabilir)
Yağlı kağıt
Reçineyi kalıba döktükten sonra üzerini örtmek için herhangi bir kutu, kase vb.
Eldiven
Tasarıma göre reçinelerin içerisinde bulunacak malzemeler (kahve çekirdeği, çiçek, boncuklar vb.)
Plastik karıştırma kabı
Takı imalatında kullanılan halka, klips, deri ipler, kilit…
Karıştırma çubuğu
10 ile 20 ml ölçü kapları
Reçine bulaşırsa temizlemek için, kaliteli bir kolonya, saf alkol ya da aseton
Çakmak
1. Başlamadan önce önlemlerin alınması gerekmektedir. Önlük, eldiven ve gözlük takılması oldukça önemlidir.
2. Yağlı kağıt çalışma alanının altına serilir.
3. Kutunun üzerinde yazan oranlarda reçine ve sertleştirici plastik karıştırma kabında birleştirilir.
4. Karışım şeffaflaştıktan sonra, kalıba dökülür ve içerisine süsleme malzemesi de eklenir.
5. Oluşan hava kabarcıkları çakmak ile ısıtılarak yok edilmelidir.
6. Reçine kurumaya bırakılır ve tozlanmaması için üzeri bir kutu ile kapatılır.
7. Donduktan sonra, kolye vidası pense ile tutularak ısıtılır ve reçinenin üzerine yerleştirilir. Daha sonra bir zincir ya da deri ip ile kolye tamamlanır.
Yorum Gönder