Merhabalar Sevgili Arkadaşlar. Şu günlerde kime rastlasam veya kiminle muhabbet etsem, “internet üzerinden satış yapmayı düşünüyorum” ya da “E-ticaret nasıl yapılıyor merak ediyorum” tarzında cümleler veya sorularla muhatap oluyorum. “Hanım evde el işi güzel şeyler yapıyor” bunu nasıl internetten satabilirim?” ya da “Bizim kuzen yurt dışından filanca ithal ürünleri getiriyor İnternete bi koysam deli gibi satar. Ama nasıl yapacağımı bilemiyorum.” gibi sorular alıyorum. Ben de hasbelkader bu işe ucundan kıyısından bulaşan biri olarak kısaca E-ticaret nedir, E Ticaret nasıl yapılır konularında merak edilen sorulara kendi bilgi ve tecrübelerime dayanarak sizlere aktarmak istiyorum.
Öncelikle en sonda söyleyeceğim şeyi, en başta belirteyim; İnternet eskiden kalma alışkanlıkları, alışıla gelmiş sistemleri, tüm kalıpları ve tüm tabuları acımadan bir bir yıkıyor. Değişimden ve dönüşümden etkilenen yapılardan biri de ticaret dünyası elbette! Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ticaretin yapısı hızla değişiyor ve ticaret yapılış şekli ciddi anlamda ray değişikliğine uğruyor. Yani artık eski tip yüz yüze esnaf-müşteri ilişkisi sona erdiği gibi, satıcının ve alıcının birbirini hiç tanımadığı ama ilginçtir ki sadık da bir müşteri kitlesinin olabildiği sanal bir ticaret sistemine doğru yürüyoruz. Hem de koşar adımlarla yürüyoruz. Açıkçası ben klasik tipteki ticaretin yakın on yıllarda tamamen biteceğini düşünüyorum. Bunun kanıtını ise size şöyle verebilirim; Siz de fark ettiniz mi? Artık izlediğimiz Tv programlarında, program sponsorları veya program aralarında verilen reklamlarda son yıllarda daha çok internet sitelerinin reklamlarını görüyoruz. Bu demek oluyor ki, yakın bir gelecekte klasik manada ticaret artık tarih olacak. Çünkü İntarnet insanlara müthiş kolaylıklar sunuyor. Oturduğunuz yerden ihtiyaç duyduklarınızı akıllı telefonlarınız veya bilgisayarlarınızla hemen kolaylıkla satın alabiliyorsunuz. Zamandan tasarruf ettiğiniz gibi, fiyat karşılaştırması da kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Yani kısacası henüz zaman varken siz de işinizi internete taşımalısınız. Şayet bu konuda bilgisiz olduğunuzu veya cesaretsiz olduğunuzu düşünüyorsanız, hiç merak etmeyin başlamak bir işi bitirmenin yarısıdır. İşe başladıkça eksiklerinizi görebilir ve atılması gereken adımlarınızı atabilirsiniz.
İlk olarak “E-ticaret nedir?” sorusuyla başlayalım. E-Ticaret kısaca internet üzerinden mal ve hizmet satışına verilen tanımdır. Daha sonra ise madde madde e-ticaret konusunda hangi yöntemlerin var olduğunu, başarılı bir e-ticaret girişimcisi olabilmek için nelerin yapılabileceğini sizlere anlatmaya çalışacağım.
Ürün ve hizmetleri internet üzerinden nasıl satabilirim?
İnternet üzerinden Üç farklı şekilde satış gerçekleştirebilirsiniz. Hadi o zaman 3 farklı şekilde E- ticaretin nasıl yapılabileceğine kısaca geçelim;
BİRİNCİ YÖNTEM;
Sosyal Medya Üzerinden Satış; Facebook, Twitter, Youtube, Instagram en çok bilinen ve kullanılan satış kanallarıdır. Ayrıca Letgo, Sahibinden gibi ilan siteleri üzerinden de belli limitler dahilinde satış yapabiliyorsunuz. Ancak bildiğiniz gibi özellikle İnstagram, kitlelere satış yapmak için oldukça etkili ve popüler bir mecra! Kendi yaptığınız ya da başka yerlerden satmak üzere aldığınız ürünleri bu platforma yükleyerek ve bizzat kendiniz ilgilenerek ürünlerinizi buradan pazarlayabilirsiniz. Ancak burada unutulmamalıdır ki, sosyal medya üzerinden yapılan satışların istikrarlı bir hal alması veya belli limitin üzerine çıkması halinde, beyan edilip, vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Şayet vergiden muaf olmak istiyorsanız, yıllık satışlarınızın asgari ücretin brüt yıllık tutarının toplamından fazla olmaması gerekiyor.
Yani 2019 yılı için toplam: 12 Ay X 2.558,40 TL= 30.700,80 TL.
Aksi halde maliye “Niye gelirinizi beyan etmediniz diye kızgın bir şekilde kapınızı çalabilir.” Karşı karşıya kalacağınız cezai yaptırımlar ve bu masumane ticaretiniz üzücü sonuçlar doğurabilir.
İKİNCİ YÖNTEM;
Başka bir e ticaret platformu üzerinden satış yapmak! Kendi web sitesi olmayan veya web sitesi olmasına rağmen istediği satış performansını yakalayamayanlar için Marketplace satış yapmak akıllıca olabilir. Sanal Pazar Yerleri veya diğer ismi ile Marketplace diye tabir edilen platformlarından da ürünlerinizin pazarlamasını gerçekleştirebilirsiniz. N11, Hepsiburada, Gittigidiyor, Trendyol gibi sanal Pazar yerlerine şirketinizi üye yaparak bu platformlardan satışlarınızı yapabilirsiniz. Ancak sanal Pazar yerlerine üyelik işleminde mağaza yıllık kiralama bedeli, satış başına Pazar yerlerine ödeyeceğiniz komisyon bedellerini, reklam maliyelerinin size yansıtılabileceği hususlarını aklınızdan çıkartmamalısınız. Bu platformların avantajlı noktası, güven vermeleri, milyonlarca kişiye ulaşabilmeleri, milyonlarca kişinin uygulamalarını indirmeleri ve hazır bir satış sistemlerinin var olmasıdır.
ÜÇÜNCÜ YÖNTEM
Kendi açacağınız bir e ticaret sitesi üzerinden kendi ürünlerinizin satışını yapmak. Üçüncü yöntem kulağa oldukça güzel geliyor. Ama inanın en çok meşakkat ve çalışma isteyen yöntem bu yöntem. Ama bir kere başardınız mı, hem kendi markanızı büyütüyor, hem de komisyon v.s. ödemeden tamamen kendinize kazanıyorsunuz. Peki kendi sitenizi açmak için ne yapmanız lazım?
** İlk olarak Domain adı ( Alan Adı) almanız gerekiyor. Örneğin www.hediyemen.com gibi.
** Sonra satış yapabilmeniz ve satışınızı vergilendirmeniz için şahıs firması veya şirket açılışı yapmanız ve şirketinize ait bir banka hesabı oluşturmanız gerekiyor.
** İkinci olarak WEB sitenizi kurmanız gerekiyor. İster sıfırdan yazdırın ( Ki bu son derece maliyetli bir yöntem olacaktır.), ister hazır sistem kullanın.
** Hazır sistem e-ticaret sitesi için tavsiye olarak T-Soft firmasını önerebilirim. Sitenizi tamamlayıp yayına aldıktan sonra ise ETBIS sistemine kayıt ettirmeniz gerekiyor. Tüm bu işlemleri 15-20 bin lira gibi bir sermaye ile yapabilirsiniz.
** Ve bir kargo firması ile anlaşmanız gerekmektedir. Aras, Yurtiçi, MNG, PTT veya Sürat Kargo
Peki Kendi Sitenizi Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Haline Nasıl Getirebilirsiniz?
** Unutmayın ki, Türkiye’de e-ticaret girişimlerinin sadece %3’ü başarılı olabiliyor. Yani girişimcilerin %97’si hayal kırıklığı yaşıyor. Ancak başarının altın kuralı her işte olduğu gibi, kendi sitenizi de büyütmek için çalışmak, hatta çalışmak yetmez çooook çalışmak olmaktadır.
** Vizyon sahibi olmak,
** Sosyal medyayı etkin kullanmak ve yakından takip etmek,
** İhtiyacınız kadar kodlama bilgisine ve SEO bilgisine sahip olmak.
** İnsanların ilgi çekici ürünler sergilemek,
** Müşterilerin size ulaşmasını sağlamak, müşteriye ulaşmak içinse tüm iletişim kanallarını kullanmak.
** Sitenizi diğer sitelerde, forumlarda ve sosyal medya kanallarında tanıtmak. Bunun için bir miktar para harcamanız gerekebilir. Örneğin Youtube, Instagram, Facebook gibi platformlarda yer alan sosyal medya fenomenlerine paralı şekilde ürünlerinizin reklamını yapmalarını isteyebilirsiniz.
Saygı ve selamlar
Yorum Gönder