Toplum olarak özellikle de yurt dışı kaynaklı shopping (alış veriş sitelerinden) ürün satın almaya mesafeli ve soğuk bakıyoruz. Bırakın yurt dışını, TV'de reklamı dönen, arkasında devasa şirketlerin olduğu yurt içi alış veriş sitelerinden bile ürün almaya korkuyoruz. Bu duruma açıklama getirmek için psikolojik nedenleri en başta gösterebiliriz. Ancak kanımca yurt dışı alış veriş sitelerinden sipariş vermemiz önündeki en büyük engelin güvenlik olduğunu düşünüyorum. Mesela; "Ya kredi kartı bilgilerim çalınırsa?","Ya ödemesini yaptığım ürün yanlış gönderilir veya hiç gönderilmezse?" gibi nedenlerle yurt dışından alış veriş yapmayı korku verici bir durum olarak algılıyoruz. Bu tarz bir düşünceye sahip olmamız için aslında haklı nedenlerimiz de yok değil. Çünkü sağdan soldan ya da arkadaş çevremizden edindiğimiz; internetten yapılan alışverişlerle ilgili olumsuz bir takım duyumlar neticesinde, biz de haliyle savunma pozisyonuna geçiyoruz. Bu nedenle de yurt dışı menşeli online alış veriş sitelerini daha kafadan elemiş oluyoruz. Dolayısıyla da yurt içi alış veriş sitelerinde olmamasına söz konusu sitelerde satılmasına karşın veya çok uygun ve kaliteli fiyatlara sahip olmasına rağmen; hediye siparişlerimizi eski tip yöntemlerle yerel mağazalardan satın almak istiyoruz.
Ancak iddia ediyorum ki yurt dışından sipariş verdiği herhangi bir ürünle ilgili olarak kötü bir alış veriş tecrübesi yaşayan veya bu yönteme mesafeli bakan bir çok kimse, aslında kötü bir web siteden alış veriş yapmıştır. Yani ismi, cismi bilinmeyen; firmaya dair iletişim bilgileri bulunmayan ya da sadece kuru kuruya cep telefonu bilgilerinin yer aldığı kötü bir yurt dışı siteden alış verişini yapmıştır. Aslında yurt dışında olmasına rağmen, internetten ister kendiniz için; isterseniz de sevdiklerinize hediye göndermek için yapacağınız alış verişler oldukça güvenli ve son derece kolay olabilir. Fakat asıl soru, alış verişlerinizi hangi site veya sitelerden yapacağımız sorusudur. Eğer siz de yurt dışından alış veriş yapmanın güvenilir olmadığını düşünüyorsanız, bu yazımız tam size göre. Yurt dışı alış veriş sitelerinden ürün almak isteyip de hangi sitelerin güvenilir olduğunu merak edenlere veya yurt dışından nasıl sipariş verebilirim diye düşünenlere bu yazımız eminiz ki baya bir faydalı olacaktır. Hem hediyelik eşya alış verişinizi ucuza getirecek; hem de ucuz fiyatlarla ürün satın alabileceksiniz. İşte sizin için yurt dışı güvenilir siteler içerisinden seçtiğimiz en iyi alış veriş siteleri.
Dünyanın En Güvenilir Alış Veriş Siteleri
Amazon.com: Merkezi Amerika'da bulunan Dünya'nın en çok bilinen ve en büyük alışveriş sitesidir diyebiliriz. Hobi, kıyafet, elektronik, kitap, Dvd gibi aradığınız her şeyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Ürün çeşitliliği hayal bile edemeyeceğiniz kadar fazladır. Dolayısıyla da özel gün hediyesi olarak bi dünya hediyelik ürün seçip satın alabilirsiniz. Ücretsiz kargo seçeneklerine sahip olan Amazon, Türkiye'den vereceğiniz siparişlerin de gönderimini sağlıyor. Son derece güvenilir bir site!
Etsy.com: Normalde piyasada bulunmayan ve ağırlıklı olarak el yapımı ürünler ve Vintage ürünler bulunan bilen etsy.com, güvenle alış veriş yapabileceğiniz en iyi sitelerden biri. Kolyeler, elbiseler, takı ve aksesuarlar, dekoratif hediyeler, nostaljik ürünler, ev ve ofis malzemeleri gibi aklınıza gelebilecek her türlü kategoride ürün bu siteden bulabilirsiniz. Etsy, sayıları binlerce ifade edilebilecek bir mağazalar bütünüdür. El yapımı hediyeler tasarlayan kişiler, bu platform üzerinde mağaza açabilmekte ve ürünlerinin tanıtımını yapmaktadır. Sevdiklerinize el emeği ile hazırlanmış orijinal hediyeler arıyorsanız, Etsy bünyesinde bulunan ürünlere göz atmanızı tavsiye ederim.
Aliexpress.com: Merkezi Çin olan ve dünyanın en kapsamlı e-ticaret platformlarından biridir. Binlerce çeşit ürünü müşterileri ile buluşturan aliexpress, TOP 10'da en güvenilir en iyi alış veriş sitelerinden biri haline gelmeyi başarmıştır. Fakat belirtmekte yarar görüyoruz, aliexpress'te 3. kişilere ait binlerce sanal mağaza bulunuyor. Tıpkı, Türkiye'deki muadilleri olan gittigidiyor, sahibinden.com, n11, hepsiburada alış veriş sitelerindeki mağazalar gibi. aliexpress'teki mağazaların arkasında elbette ki bu dünya devinin olduğunu söyleyebiliriz. Ancak özellikle bu platformdan sanal mağazalardan yapacağınız hediyelik alış verişlerde mağaza satıcısının size sıkıntı yaşatıp yaşatmayacağını alışverişindeki feedback'ini ölçerek değerlendirebilirsiniz.
Sammydress.com: uygun ve hesaplı şekilde kıyafet & aksesuar satın alabileceğiniz sammydress, dünyada oldukça popüler olan ve hanımların en çok tercih ettiği alış veriş sitelerinden biridir.
Ebay.com: Bu yazıyı okuyan hemen hemen herkesin çok iyi bildiğine emin olduğum eBay'in güvenilirliği hakkında çok şey söylemeye gerek yok sanırım. Kıyafetlerden teknolojik ürünlere; ev araç gereçlerinden, güneş gözlüklerine, cep telefonlarından, enteresan ürünlere kadar eBay.com'da aklınıza gelebilecek her şey var. eBay, dünya üzerinde en çok bilinip, en fazla tercih edilen ve uzun yıllardır internette var olan uluslararası bir alışveriş
sitesidir. Milyonlarca üyesi bulunan eBay'de alış veriş yapabilmeniz için ÜYE olmanız şart! Siparişlerinizi son derece güvenilir bir ödeme şekli olan PayPal ile kolaylıkla yapabilirsiniz Türkiye'de bulamadığınız vaya bulmanıza rağmen fiyatıo pahalı gelen bir çok ürünü, eBay'in uygun fiyat avantajlarıyla kolaylıkla satın alabilirsiniz. EBay'ı avantajlı kılan bir diğer güzel özelliği, tıpkı sahibinden.com'da olduğu gibi ikinci el ürünler de bulabiliyor olmanız! Türkiye'den alış veriş yapmayı ne kadar güvenilir buluyorsanız, eBay için de aynı şayleri düşünebilirsiniz.
Flipkart.com: Hindistan merkezli Dünyanın en iyi alış veriş sitelerinden biridir. Şirketin piyasa değeri milyar dolarlar seviyesindedir. Bu tip bilgileri verme nedenimiz; uluslar arası marka değeri taşıyan internet sitelerinin güven unsuruna verdikleri önemdir. Çünkü bu tarz büyük çaplı siteler, müşterilerini önemserler ve markalarıyla ilgili yanlış algı oluşmasını sağlayacak sahtekarlık, kart bilgilerinin çalınması, hatalı ürün gönderimi gibi konulara karşı son derece hassas davranırlar. Flipkart'ın alış veriş kategorisi de oldukça geniş. Çanta, ayakkabı, güneş gözlüğü, kol saati, cep telefonu ve akla gelebilecek her türlü hediyelik siparişlerinizi buradan güvenle satın alabilirsiniz.
Walmart.com: Dünya'nın en büyük perakende zincir mağazalarına sahip olan Walmart, online alış verişe de hızlı bir şekilde giriş yaptı. Amerikjan merkezli bu şirket, 500 milyar dolarlar seviyelerindeki cirosu, dünya genelinde 2 milyona yakın çalışanı ile adeta dev bir ekonomi. Walmart.com'da giyim, kozmetik, elektronik, ev, bahçe, ofis, kıyafet, tekstil, aksesuar gibi milyonlarca çeşit ürün bulabilirsiniz. Ayrıca ücretsi kargo ile de müşterilerini memnun eden Walmart'da tüm alış verişlerinizi güvenle yapabilirsiniz.
Macys.com: Kadınlar için adeta bir hazine niteliğindeki Macys.com'da giyimden, aksesuara, ayakkabıdan, mayo ve spor ürünlere kadar her şey var. Fiyatlarıyla da bir hayli dikkat çekici olan bu site, ücretsiz kargo ile hizmet veriyor. Ayrıca alış veriş siteleri içerisinde macys'in alexa dünya sıralaması 14. Bu da bu sitenin güvenilir olduğunun ve milyonlarca kişi tarafından kullanıldığının açık bir göstergesi.
hm.com: Merkezi Amerika olan ve Türkiye'de de perakende satış mağazaları bulunan H&M Kadın, erkek ve çocuk giyim konusunda ucuz ve kaliteli fiyatlarla satış yapıyor. H&M'in nasıl ucuz fiyata satış yaptığı sitesinde şu şekilde ifade ediliyor;
Aynı giysileri, çok az aracı kullanarak doğrudan tedarikçilerden büyük miktarlarda alıyoruz ve giysileri kendi mağazalarımızda satıyoruz. Tekstil sektöründe kayda değer bir deneyime sahibiz ve hangi pazarlardan hangi ürünleri alacağımızı çok iyi biliyoruz. Ayrıca, hızlı ve düşük maliyetli bir dağıtım sistemine çok büyük yatırımlar yaptık. H&M'de her düzeyde maliyet bilinci yerleşmiştir ve bu da ürünleri müşterilerimize mümkün olan en iyi fiyatlarda sunmamıza olanak sağlar.
Sevdiklerinize doğum günü, yılbaşı gibi hediyelik alış verişlerinizi Türkiye'de mağazaları olan ve online alış veriş sitesi olan H&M sitesinden güvenle yapabilirsiniz.
Yurt dışı sitelerden verilen siparişlerle ilgili olarak Gümrük Mevzuatımız ve muafiyetler ve vergilendirme şartları aşağıdaki gibidir;
Overstock.com: Kadın, erkek, dekorasyon, güzellik, mobilya, kozmetik gibi her kategoride geniş ürün yelpazesine sahip overstock, sitesinden kredi kartı ve Paypal ile ödeme yaparak alış verişlerinizi güvenle yapabilirsiniz.
YURT DIŞINDAN YAPILAN ALIŞ VERİŞLER İÇİN VERGİ
Yurt dışı sitelerden verilen siparişlerle ilgili olarak Gümrük Mevzuatımız ve muafiyetler ve vergilendirme şartları aşağıdaki gibidir;
- Bilinmelidir ki; yurtdışından sipariş edeceğiniz her şey (kanunda belirtilen ürünler dışında), ülkemiz gümrüklerinden geçmektedir. Ancak, gümrük vergileri ve ürün miktarına ve fiyatına ve gönderen ülkeye göre değişiklik arz etmektedir.
- Ürün bedeli 75 EURO'dan düşük ise GÜMRÜK VERGİSİNDEN MUAFTIR. Yani 75 Euro ve üzeri alış verişler için gümrük vergisi
- Şayet gelen ürün kişinin şahsi veya ailesinin kullanımına mahsus ise,
- Gönderi aynı üründen en fazla 2 adet içeriyor ise,
- Gelen ürünün toplam değeri 1.500 EURO'dan fazla değil ise,
- Ve ürünün toplam ağırlığı 30 kg'yi geçmiyor ise,
- Ayrıca kişinin son 2 ayda Posta yoluyla teslim alacağı ilk veya yıl içinde alacağı en fazla 5. gönderi ise, ticari ürün olarak değerlendirilmez.
- Söz konusu şartları taşıyan yurt dışı alış verişler için Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünler için %18 vergi tarifesi uygulanır. Avrupa birliği dışından gelen ürünler içinse %20 gümrük vergisi uygulanır. Örneğin Fransa'dan sipariş ettiğiniz 800 dolar değerindeki bir ürün için ödeyeceğiniz vergi; Fransa Avrupa Birliği ülkesi olduğu için 800 x 18 % = 144 Dolar tutarında olacaktır. Aynı ürünü Amerika'dan aldığınızı düşünürsek bu durumda 800 x 20% = 160 dolar olacaktır.
- Kısaca özetlemek gerekirse; 75 Euro ve altı için vergi ödenmez. Sipariş adetiniz yıl içerisinde toplam 5 adeti geçemez. Geçmesi halinde alış ver,işiniz kişisel kullanımız için değil; ticari ürün alımı yapmak için değerlendirilir.
Yorum Gönder