Hepimiz gün içerisinde Google'yi herhangi bir nedenden dolayı bir çok kez kullanıyoruz! Kimileri bir şeyleri merak ettiği veya öğrenmek istediği için, kimileri ise yeni şeyler keşfetmek, izlemek ya da dinlemek için kullanır Google'yi! Ancak Google'nin bizlere sunduğu hayranlık uyandıran teknolojisinden acaba ne kadar verimli ve etkin bir şekilde yararlanabiliyoruz? Örneğin; Google'da istediğimiz konularda doğru kelime araması nasıl yapılır? Spesifik konularda kelime aramalarını en doğru şekilde nasıl yapabiliriz? Google'da bir konuyu etkin bir şekilde aramanın ip uçları nelerdir? Google'da istemediğimiz kelimeleri arama sonuçlarından nasıl çıkartabiliriz? Eğer tüm bu soruları merak ediyor ve Google'yi daha etkin bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre! "Google'da doğru kelime araması nasıl yapılır?" başlıklı yazımızın tamamını okuduğunuzda ve buradaki yönergeleri uyguladığınızda, değerli olan zamanınızı aradığınız konuyla ilgisi olmayan sitelerde geçirmeden, en doğru bilgiye en kısa sürede ulaşmış olmanın keyfini yaşayacaksınız! Bu makalemizde özellikle ilgi alanımız olan "hediye" sözcüğü üzerinde çeşitli testler yapacağız!
Dünya'nın en değerli markalarından biri olan Google'nin, Türkiye'de yaygınlaşması ve popüler hale gelmesi 2000'li yılların başına rastlamaktadır! Google tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok tercih edilen arama motoru ve hemen hemen bir çoğumuzun açılış sayfası olarak ayarladığı çok özel bir web sitesi! Benzer şekilde bir çok arama motoru olmasına rağmen, (Yandex, Bing, Yahoo) henüz hiçbiri Türkiye'de milyonlarca kullanıcısı bulunan Google'nin tahtını yerinden oynatabilmiş değil! Eğer merak ediyorsanız Google ile ilgili kronolojik bilgilere wikipedia yazısına tıklayıp, öğrenebilirsiniz!
Peki insanlar acaba Google'yi neden tercih ediyor veya hangi özelliğini diğer arama motorlarından üstün görüyor? Aranmasını istediğimiz kelimeyi tüm basitliği ile içerisine girdiğimiz sade tasarımlı arama kutusu mu bizi cezbeden? Yoksa insanın içini ısıtan rengarenk "Google" yazısını mı? Öyle ya da böyle, Google günlük yaşamımızın vazgeçilmezi ve internet ile haşır neşir olanların her gün sıklıkla kullandığı en büyük yardımcısı! Bizim açımızdan Google'yi değerli-özel kılan en önemli yönü, tüm merak ettiklerimizi en mükemmel ve istediğimiz şekliyle mili saniyeler içerisinde ekranımıza listelemesidir!
Sadece Türkiye'de Google'a milyonlarca, soru yöneltiliyor, milyarlarca kelime araması yapılıyor! İçerisinde duyduğumuzda bize son derece saçma gelebilecek kelimelerden tutun da, en aklı başında sorulara kadar, bir çok şey Google'a soruluyor! Yemek tarifleri, sağlık konuları, bebek bakımı, ders notları, tatil yerleri, eğitim, yabancı dil, adres, telefon numaraları, ürünler, alış veriş, müzik, video, fıkra, şiir, müstehcen kelimeler kısacası aklınıza gelebilecek her şey Google'a soruluyor! Kullanıcı dostu ve son derece basit bir tasarıma sahip olan Google'nin arka planında şapka çıkarılacak devasa bir sistem olduğunu hepimiz biliyoruz! Her geçen gün kendini yenilemesi ve gelişen teknolojisi ile hala rakipsiz olan Google'yi acaba ne kadar doğru kullanabiliyoruz?
Google'da Doğru Arama Yapmanın Püf Noktaları
- Google Sadece Bir Robot: Öncelikle bilmemiz gereken şen önemli şey; Evet Google çok gelişmiş bir arama motoru fakat, henüz beyin okuma gibi özel bir yeteneği de yok! Yani tam olarak ne aradığımızı ya da neye ulaşmak istediğimizi hissedemez! Bu durumda Google'yi sadece bizim direktiflerimiz ile hareket edecek akıllı bir robot olarak düşünmemiz gerekiyor! Google'a ne komut verdiysek, arama sonuçlarında bize onu listeler. Bu birinci altın kural...
- En doğru Sözcüklerle Aramalarınızı Yapın! Şimdi genel olarak herkesin bildiği, ancak bir kez daha üzerinden geçilmesinin yararlı olacağını düşündüğümüz bir madde ile devam edelim! Diyelim ki sevgilinize doğum günü için özel bir hediye almak istiyorsunuz! Ancak ne hediye alacağınıza bir türlü karar veremiyorsunuz! Google'dan "hediye fikirleri" veren siteleri ekranınıza listelemesini istiyorsunuz! Eğer Google'nin zarif arama kutusuna "hediye" gibi genel bir kavram yazarsanız, karşınıza alakalı alakasız yüzlerce hediye sitesi listelenecektir. Bunun yerine "hediye fikirleri" yazmanız çok daha makul ve doğru olacaktır. Yani aramanızı "hediye" gibi genel bir kavramdan çıkartarak "hediye fikirleri" şeklinde düzeltmeniz Google'nin daha doğru sonuçlar vermesini sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, kelimelerin yazılış sırasıdır. Örneğin aramanızı "fikirler hediye" diye yazdığınızda karşınıza çıkacak sitelerin sıralaması önceki ile aynı olmayabilecektir. En doğru olan yöntem, sonuçlarda olmasını istediğiniz kelimeyi en başa almaktır. Öncelik sırasına göre yani!
- ("") Tırnak işareti ile Kelime Öbeği Aratmak: Google'a bir cümleyi olduğu gibi veya bir başka değişle yazıldığı gibi aramasını söyleyebiliriz! Bu durumda Google, bu kelime dizisi ya da cümleyi parçalara ayırmaz ve bir bütün halinde değerlendirir. Misal; Sevgilinize doğum günü hediyesi olarak şarkı armağan etmek istiyorsunuz ve Tarkan'dan "Adımı Kalbime Yaz" şarkısının sözlerini aramak istiyorsunuz. O halde bu şarkı sözlerine kısa sürede ulaşabilmek ve zaman kaybetmemek için Google'a yazacağınız komut şu şekilde olmalıdır; Tırnak içerisinde ("Adımı kalbine yaz beni unutma") Not: tırnak işareti("") komuta dahildir.
- (-) Eksi işareti ile Sonuçlarda çıkmasını istemediğiniz kelimeyi yazabilirsiniz: Örneğin Erkek Arkadaşınıza Sevgililer Günü Hediyesi arıyorsunuz ancak, geçen yıl sevgilinize "Kol Saati" armağan ettiğinizden bu yıl artık bir değişiklik yapıp artık hediye sitelerinde "Kol Saati" görmek istemiyorsunuz! O halde Google arama kutusunda aramanızı şu şekilde yapabilirsiniz "Sevgililer Günü Hediyesi -Kol Saati" Bu şekilde bir arama yapmanız halinde, çok daha sağlıklı sonuçlara ulaşacaksınız!
- Büyük ve Küçük Harflerin Arama Sonuçları üzerinde Etkisi sıfır: Google yapacağınız aramaların tamamını büyük veya küçük harflerle yapabiliyorsunuz! İster aradığınız kelimenin tamamını büyük harf olarak yazın, ister bir bölümünü büyük, bir bölümünü küçük yazın arama sonuçları değişmeyecektir! "Örneğin Google arama kutucuğuna yazılan "sevgiliye hediye","SEVGİLİYE HEDİYE","SevGiliye HEDiye" sözcüklerinin hepsi aynı sonucu verir.
- Özel Bir Site içerisinde aradığımız bilgiye ulaşmak: Diyelim ki, eniyihediyefikirleri.com sitesi içerisinde kişiye özel cüzdan modellerine ulaşmak istiyorsunuz. O halde sevgili dostumuz Google'a şu kelime grubunu yazmanız yeterli; (site:eniyihediyefikirleri.com kişiye özel cüzdan)
- (*) Yıldız İşareti ile Google'da Spesifik Arama Yapmak: Örneğin hediye alış verişlerinizi belki de daha güvenli veya kurumsal olduğunu düşündüğünüz "com.tr" uzantılı sitelerden yapmak isteyebilirsiniz! O halde Google arama kutucuğuna şu şekilde arama yapmasını yazabilirsiniz: ("Kol Saati" *com.tr") Not: tırnak işareti("") komuta dahildir.
- Google'da Film ya da müzik aramak: Eğer Youtube dışında Google film ya da müzik aramak isterseniz, Google emrinize amade. Film için yazmanız gereken kod satırı şöyle (movie:Dövüş Kulübü), Müzik için ise şu şekilde arama yapılabilir; (Music:Tarkan)
- Google'da Kendimi Şanslı Hissediyorum Butonu ne işe yarar?: Google'a bir kelime yazıp arattığınızda, Google, bu talabinizi mili saniyeler içerisinde işleme koyar ve o kelime/kelime öbeği ile ilgili olabilecek en alakalı siteleri ekranınıza listeler. Eğer "Kendimi Şanslı Hissediyorum" butonuna tıklarsanız, kendinizi yüzlerce hatta binlerce hediye sitesi arasında kaybolmadan, direkt olarak Google'nin sizin için seçtiği en alakalı siteye ulaşmış olursunuz! İşte Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu bu işlemi yapmak için var!
- Tarayıcınızın Arama Geçmişini Temizleyin: Google o kadar mükemmel bir teknolojiye sahiptir ki, siz temizlemediğiniz sürece, alışkanlıklarınızı dikkate alarak daha önce gezinmiş olduğunuz siteleri bir sonraki aramalarda karşınıza çıkartır. Örneğin yaklaşan anneler günü için sevgili annenize hediye almak istiyorsunuz. Eğer sürekli olarak Hürriyet Gazetesi okuyorsanız ve Hürriyet Gazetesi de "Anneler Günü Hediyesi" ile ilgili bir haber yaptıysa, Google arama sonuçları içerisinde Hürriyet Gazetesinin bu haberini en başa taşıyabilir. Bu belki de sizin karşınızda görmek istemediğiniz bir şey olabilir. Bunun önüne geçmek içinse, kullandığınız tarayıcıda "Arama Geçmişini Temizle" komutunu kullanarak, daha önce gezinmiş olduğunuz web siteleri temizleyebilirsiniz!
Umuyoruz ki, yararlanabileceğiniz faydalı bir makale olmuştur. Bu konuda katkı sunmak isteyen dostlarımız, yorum bölümünden fikirlerini bizlerle paylaşabilirler!
Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.
Yorum Gönder